Fotografie záhlaví

Jak na plánování kuchyně?

Po promyšlení designu kuchyně přichází na řadu její správné a funkční rozmístění. V kuchyni uskladňujeme potraviny, připravujeme je, vaříme a myjeme nádobí. Kuchyni tak můžeme rozdělit na dílčí tématické části – pracovní zónu, mycí zónu, varnou zónu a zónu pro uchovávání potravin. Zóny by měly být blízko sebe, ale je důležité také myslet na odkládací plochy mezi jednotlivými zónami.

Mytí nádobí

Centrem této zóny je dřez. Dřez je jeden z nejčastěji používaných prvků kuchyně. Měl být umístěn minimálně 30 cm od konce pracovní desky. I když budete mít myčku, doporučujeme dřez pořizovat s odkapávací plochou, kterou oceníte při přípravě jídla. Místo pod dřezem je ideální na umístění mycích prostředků a odpadkových košů, v současné době je široká nabídka různých košů na tříděný odpad.

V dnešní době si kuchyni bez myčky nádobí již neumíme ani představit. Ideální je mít myčku hned vedle dřezu. Aby jste nejhorší nečistoty mohly umýt přímo ve dřezu a hned potom uklidit do myčky. Standardní šířky myček jsou 45 a 60 cm. Pokud je vaše domácnost početnější (3 a více členů domácnosti) doporučujeme myčku o šířce 60 cm.

Vaření jídla

Varná deska může být indukční, plynová nebo sklokeramická. Dejte si pozor, aby hned vedle varné desky nebyl dřez. Varná deska by měla být umístěna tak, aby z každé strany byla odkládací plocha minimálně 30 cm. Varná deska zejména plynová by neměla být umístěna v rohu. Nad varnou plochou by měl být výkonný odsavač par (alespoň 10× vyšší, než je objem vzduchu v místnosti). Ideální je mít pod varnou deskou umístěny hrnce pánve či obracečky. Pečící a mikrovlnou troubu doporučujeme umístit do vestavby, trouba bývá ve výšce 130 – 135 cm.

Tip: Jestliže si netroufáte do navrhování kuchyně, navštivte naše kuchyňské studio, kde vám vytvoříme grafický návrh podle vašich požadavků.

Pracovní zóna

Pracovní plocha by měla být po obou stranách mycí a varné zóny. Má být dlouhá minimálně 90 cm, ideálně až 140 cm. Pracovní deska musí odolávat nejrůznějším experimentům – agresivní čistící prostředky, krájení ostrými nástroji, práce s červenou řepou atd. Deska by tak měla být z kvalitního odolného materiálu a měla by být lehce omyvatelná. Nejlepší je celistvá pracovní deska. Zadní panel by měl být z takového materiálu, který bude odolávat vysokým teplotám, páře a bude lehce omyvatelný. Při plánování kuchyně myslete na dostatečné množství zásuvek pro elektrické spotřebiče.

Tip: varná plocha může být oproti pracovní ploše snížena – nenamáháte zápěstí při míchání a vidíte dobře do hrnců.

Uchovávání potravin

Nejlepší místo pro skladování potravin je chladná a větraná místnost – špajz, v bytech můžeme využít alternativní řešení – potravinovou skříň. Potraviny také můžeme skladovat přímo v lince. Jen nedoporučujeme skladovat potraviny přímo pod varnou deskou kvůli vyšší teplotě.

Pusťte se do realizace kuchyně svých snů

Uvažujete o nové kuchyni a chcete mít vše promyšlené do nejmenšího detailu? Nechte si vytvořit kuchyň na míru od profesionálů – přesně na míru vašim požadavkům. U nás navíc nemusíte řešit stavební úpravy, zapojení vody ani elektřiny – o vše se postaráme, děláme kompletní rekonstrukce i kou­pelny na míru. Kontaktujte nás!



Poptávkový formulář



Mám zájem
o cenovou kalkulaci na:
 

Zvýrazněné položky jsou povinné.