6 největších chyb při plánování a rekonstrukci kuchyně
Plánování a rekonstrukce kuchyně: Jak se vyhnout 6 nejčastějším chybám?
Přišel čas na rekonstrukci kuchyně, nebo zařizování nového domova? Přečtěte si, kde se nejčastěji chybuje a čemu se při plánování kuchyňské linky na míru vyvarovat. Promyšlený návrh vám při budoucím vaření ušetří spoustu času i nervů.
1.Nedostatečná pracovní plocha
Pro pohodlnou přípravu jídel potřebujete dostatek místa. Počítejte minimálně se 60 centimetry po stranách dřezu i varné desky. Nedostatek pracovního prostoru můžete vyřešit policemi, skříňkami nebo závěsným systémem. Naplánujte si v nové kuchyni dostatek úložných prostorů pro odložení kuchyňských pomůcek a drobností, které by na pracovní desce zbytečně zabíraly místo a překážely při vaření. Zároveň byste měli mít všechny kuchyňské pomocníky pohodlně po ruce.
Při rekonstrukci malé kuchyně v paneláku využijte každý centimetr. Sektorové kuchyně nejsou obvykle tou pravou volbou. Kuchyně na míru můžete v dnešní době pořídit levně, bez starostí s dopravou a náročnou montáží.
2.Špatná volba povrchů
Při volbě materiálů vsaďte na praktické, odolné a snadno čistitelné povrchy. Mozaika nebo jiný spárovaný obklad vypadá krásně, pokud je nový. S údržbou už to ovšem tak růžové není. Zanesené spáry příliš parády neudělají a časem budete nejspíš litovat. Nepraktické může být také dřevo umístěné za dřez nebo varnou desku. Moderním řešením jsou odolné skleněné obklady nebo betonové stěrky, které jednoduše setřete a máte hotovo.
3.Nevyhovující osvětlení
Centrální osvětlení kuchyně stropními svítidly rozhodně nestačí. Myslete na dostatečné osvětlení pracovní desky, varné desky i dřezu. Ideální volbou jsou LED pásky zabudované do horních skříněk.
4.Nevyužitý prostor
Nenechávejte nad horními skříňkami volný prostor. Zužitkujte celou výšku místnosti a protáhněte horní skříňky až do stropu. Jinak vám v kuchyni zůstane nevyužitý prostor, na kterém se hromadí prach. I úzké panelákové kuchyně mohou poskytnout dostatek místa jak pro vaření, tak pro uskladnění potravin a kuchyňských pomocníků. Cena kuchyně na zakázku se příliš neliší od sektorových variant, a proto se výroba kuchyní na míru rozhodně vyplatí.
5.Nadbytek polic a otevřených skříněk
Otevřenými policemi v kuchyni raději šetřete a doplňte je skříňkami s dvířky. Designové nádobí vystavené na policích působí elegantně a dodává kuchyním šmrnc, ale všeho moc škodí. Pokud to přeženete, docílíte opačného efektu – prostor bude působit přeplněným a neuspořádaným dojmem.
6.Nevhodné rozmístění spotřebičů
Pohlídejte si správné rozmístění spotřebičů, abyste nemuseli při vaření obcházet celou kuchyň, když jdete do lednice. V dosahu trouby a mikrovlnky naplánujte odkládací prostor, kam položíte horký plech nebo talíř. Myslete také na správnou výšku umístění trouby a mikrovlné trouby, abyste se nemuseli neustále shýbat.
Kuchyně na míru navržené našimi designéry splní vaše očekávání na 100 %. Navštivte naše kuchyňské studio v Havířově. Dostanete se k nám pohodlně z Ostravy, Karviné i okolních měst. Rádi vám bezplatně a nezávazně připravíme perfektní návrh vaší nové kuchyně.